lauantai 6. huhtikuuta 2024

Mistä apua tarvitsevalle?

 


Todella, mistä apua huonokuntoiselle?
Ikäiseni ystävä soitti yksinäisyydessään, tupansa vankina. Pari tuntia siinä vierähti kun hän purkautui, monta kertää tuli kysymys, "tekeekö/auttaakosinun lapset?" Nyt mietinkin että olisiko pitänyt huijata ja sanoa etteivät käy eikä tee mitään mutta,,. 
Ystäväni asuu yksin omakotitalossa, liikuminen on huonoa ja huimauskin kiusaa. Kauppaan hän ei pääse ominavuin ollenkaan, nyt on kuulemma hankalaa päästä pihaankaan, ulkoportaat todella jyrkät. Tytär käy kaupassa kerran viikossa, "mtta kun se ei tuo sitä mitä haluan. jos pyydän lauantaimakkaraa, sieltä tuodaan kalkkunaleikettä." Tytär yrittää katsoa että äiti söisi terveellisesti, vaan ei se ihan noin mene. Hyvä tämän vertainenkin apu.
Toinen tytär ei ole käynyt aikoihin, hänellä on vielläpä tyttö jota mummi ei ole nähnyt kun kerran viisi vuotta sitten. Muumulaan ei pientä voi tuoda kun siellä on niin sotkuista, saamari tässä minun sisukiukku kiehahtaa, eikö se tytär voisi siivota äidin kotia tai hoitaa sinne siivous apua.
 Saunaan/suihkuun hän ei pääse kun alakertaan on kapeat kierreportaat ja niihin hän ei uskalla yrittää astua. Peseytymisen hän suorittaa vessassa pesuvati systeemillä.

Toki en voi olla varma näiden sanojen todenperäisyydestä kun en ole ollut paikalla toteamassa asiaa. Jollakin tavoin tämä yksinäisen vanhuksen vuodatus meni minulla mielen syöveriin. tiedän myös tällaisia ihmiskohtaloita olevan todellisuudessa.
Pitäisikö minun tehdä hänestä huoliilmoitus?

Meillä lähellä asuva poika perheineen tarjoaa apuaan ja käy katsomassa vähintään kerran viikossa, puhelimitse päivitäin kysellään kuuumisia. Heille usein kovistun, "teillä on oma elämä ja omat touhut älkää aina huolehtiko. Minun on pakko pärjätä omillani mutta, pyydän apua kun sitä tarvitsen." Tyttären huolehtiminen jää vähempään pitkän välimatkan ja hänen ison perheen takia, toki joku sieltäkin puhelimella kuulumisia kysyy.

2 kommenttia:

  1. Vaikea on ystäväsi tilanne kun eivät lapset auta ja itse ei pysty tekemään asioita. Eikö siellä kunnassa olisi jotain tahoa joka järjestäisi apua? Tuollaisen huoli-ilmoituksen tekeminen voisi olla yksi juttu joka saisi apua hänen elämäänsä. Olen kuullut että sellaisen voi tehdä kuka tahansa joka huomaa lähimmäisen tarvitsevan jonkinlaista apua. Tarkemmin en sitä tunne.

    VastaaPoista
  2. Tämä Helsingin tilanne on mitä on. Soitto pyyntö tallentuu, takaisin soitetaan kerran, pidäppä puhelin joka paikassa mukana. Pahin kuulemani oli ajanvarausjono 3kk. Yritä huomenna laittaa sähköpostia kotihoito on, saan ainakin siirrettyä seuraavalle tämän. Jos ymmärtäisivät että tämän henkilön turvallinen paikka ei enää ole Omakoti(talo).

    VastaaPoista

Kesäkuu puolessa,,

 Miten se aika on vierähtänyt näin nopeaan? Keski kesä menossa, kohta alkaa päivä lyhenemään ja minä en ole ehtinyt edes kesän mukaan. Kovin...